“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

середу, 6 квітня 2011 р.

06.04.2011р. Б. / Відомі кияни проти ринку біля собору Воскресіння Христового

СОБОР

Біля Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви у Києві хочуть побудувати ринок. Громадськість із обуренням сприйняла інформацію про те, що забудовники намагаються переконати жителів, що будівництво ринку біля храму – це ідеальне використання площі на березі.


Інформаційно-аналітична служба „За Київ” запитала у відомих людей, як вони ставляться до ідеї побудови ринку біля храму?


Костянтин Грубич, ведучий проекту „Знак якості” на телеканалі „Інтер”:


Я живу біля цього Собору. Поставити ринок біля храму – це жах і неподобство. Моя родина, мої сусіди – всі негативно ставляться до цього! До чого треба дійти, щоб робити цей євроринок біля храму. Люди збирають гроші роками і ніяк не можуть довести до ладу той катедральний собор, а народні депутати цього не розуміють! У Дніпрі вже багато сміття, а від ринку його стане ще більше. Ну зроблять його до 2012 року, а далі що – для кого? Кому це потрібно? Я переконаний, мешканцям Лівого берега та продавцям це не потрібно. На мою думку, так забудовники намагаються закріпити за собою право на землю, але ж це можна зробити й іншим чином – наприклад, побудувати парк, хай платний, з атракціонами, музей, врешті-решт.


Київ – це вже клубок суцільного зла, кошмар. Ми втомилися від ринків. Хай чиновники відбудовують пам'ятки культури, мистецтва, науки, щоб нашим співвітчизникам було де працювати і вони могли естетично розвиватися, жити здоровим життям.


Ігор Гурчик, координатор Громадської організації „Наша земля”:


Я вважаю, що ринок біля храму не потрібний. А на нещодавній зустрічі громади із директором фірми, який намагається звести ринок біля храму, ми побачили незаконний проект, що порушує до того ж і природоохоронні аспекти. Мешканці Лівого берега виступають проти будівництва ринку. Сподіваюся, що ринку біля святині не буде.


Анжеліка Рудницька, співачка, художниця:


Мене дивує, що українці безконечно нарікають на брак грошей і купівельну неспроможність, а кількість ринків збільшується, з′являються нові стихійні ринки, їх розбудобують, зводять. І це тоді, коли в Києві не вистачає місць для парків, закладів культури.


Я проти того, щоб біля катедрального собору знаходився ринок і велика парковка. Якщо вже так хочуть той ринок, є й інші місця на Лівому березі, які можна виділити. Як на мене, Лівому берегу Києва бракує саме культурних об′єктів, щоби люди спальних районів могли цікаво проводити час недалеко від дому.


Дмитро Капранов, письменник, видавець, громадський діяч:


Будувати ринок біля храму – це рейдерство. Там є сильна громада, яка одного разу заборонила будівництво розважального центру. Забудовники тоді ще хотіли закрити вхід на пляж. Тому я впевнений, якщо місцева громада з′єднається із владиками та священиками Катедрального собору, то забудовники нічого не зможуть зробити.


Олександр Злотник, ректор Київського інституту музики ім. P.M. Глієра:


Це неправильно – будувати базар біля храму. Ринки мають бути в інших місцях, де місцевість це дозволяє, яка зможе витримати велике скупчення автомобілів. Хоча, судячи з тих цін, які зараз на ринках, то на Лівому березі хтось зможе й одразу помолитися. Такі от сумні реалії життя. І що далі, то важче щось змінювати на краще.


Відомі кияни негативно ставляться до дій забудовників, які намагаються біля святині звести базар, що пригнічує моральні цінності та створить стихійний безлад для тутешніх мешканців. Кияни сподіваються, що замість будівництва ринку влада нарешті візьметься за розвиток парків, музеїв, місць для здорового та естетичного відпочинку людей.


Джерела:


Департамент інформації УГКЦ




Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів: