“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

пʼятницю, 18 лютого 2011 р.

18.02.2011р. Б. / В УПЦ (МП) попросили владу Сум не давати греко-католикам землю

сатаніст

Єпископ Сумський і Охтирський Євлогій (Гутченко) звернувся із відповідним листом до мера обласного центру Геннадія Мінаєва. У документі, який опублікований на офіційному сайті єпархії, йдеться про те, що до єпископа зверталися сумчани обурені тим, що архітектурно-містобудівна рада Сум 10 лютого затвердила проект греко-католицького храму Введення Богородиці.


Мешканці начебто висловлювали занепокоєння можливим загостренням міжконфесійних стосунків.


Далі у листі йдеться:


Тривога сумчан викликана тим, що грандіозна будівля зводиться для релігійної громади, яка налічує нині кілька десятків осіб, переважно переселенців із західних областей України. Для Сумщини ця конфесія ніколи не була характерною. З історії заселення Сумщини відомо, що переселенці з Правобережжя, які заснували наше місто, шукали порятунку від католицької експансії, що насаджувалась там уніатами вогнем і мечем. І от, через триста п’ятдесят років уніати прийшли до наших домівок, щоб уже тут, де ніколи не було унії, будувати храми, користуючись релігійною необізнаністю пересічних городян, залучати їх до конфесії, яка стала причиною страждань їхніх далеких предків.


Єпископ Євлогій дав свою оцінку греко-католицькій громаді Сумщини, звинувативши їх в тому, що вони всіма можливими способами намагаються залучити православних християн: «…керівники цієї конфесії прагнуть різними способами залучити якомога більше людей, не пояснюючи їм різниці між ними та православними. Адже інших способів залучення вірних до своїх громад просто не існує. Тільки за допомогою прозелітизму уніати можуть наповнити віруючими такий грандіозний храм, який вони хочуть будувати в Сумах. Такі дії не можуть бути сприйняті інакше, як спроба штучно створити протистояння на релігійному ґрунті».


Дещо незрозумілою у листі до міського голови Сум є посилання на ситуацію в іншому обласному центрі України – Львові: «…варто нагадати, що ЄДИНА ПРАВОСЛАВНА ПАРАФІЯ УПЦ у Львові, яка міститься у невеличкому храмі, протягом понад двадцяти років донині не може придбати земельну ділянку, щоб розпочати будівництво. Православних привчають відчувати свою меншовартість у рідному місті, обмежуючи їхні законні права», –сказано в документі.


Не влаштовує владику Євлогія і те, що греко-католицький храм планують побудувати на вулиці 20 років Перемоги, яка до всього іншого, ще й знаходиться на перетині із вулицею Кірова. «До мене звертаються ветерани Великої Вітчизняної війни, яких непокоїть, що на вулиці на честь 20-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ будуть зводити храм конфесії, представники якої свого часу благословили вояків сумнозвісної дивізії СС «Галичина», що за віросповіданням у більшості були греко-католики. Цей історичний факт, який добре пам’ятають сивочолі ветерани, що воювали на фронтах війни проти цієї та інших есесівських дивізій, сумчани трактують як наругу над пам’яттю загиблих захисників вітчизни. Меморіал Вічної слави по вул. Кірова є особливим місцем для багатьох сумчан, і височенна споруда уніатського храму, яку планується збудувати майже поруч, викликає протест переважної більшості сумчан», - сказано у зверненні.


Насамкінець владика Євлогій нагадав Геннадію Мінаєву про те, що більшість православних сумчан проголосували саме за нього «сподіваючись, що Ваша діяльність як Сумського міського голови стане запорукою громадського спокою і міжконфесійної злагоди».


Він попросив мера посприяти відміні рішення архітектурно-містобудівної ради щодо будівництва храму для греко-католицької громади «як такого, що суперечить волевиявленню сумчан і створює загрозу міжконфесійному миру і злагоді».


Міський голова міста Суми Геннадій Мінаєв у коментарі кореспонденту РІСУ Ірині Стегній відповів наступне:


- Я не хотів би вдаватися до деталей міжконфесійних стосунків, але змушений. Я скажу те, що говорив телефоном і владиці Євлогію. Міськвиконком отримав заяву від греко-католицької Церкви з проханням про виділення їм земельної ділянки під будівництво храму. Згідно з законом я, начальник управління земельних ресурсів, начальник управління архітектури та містобудування зобов’язані розглянути цю заяву, провести аналіз земельної ділянки, скликати містобудівну раду, надати відповідні висновки і винести відповідний проект рішення на розгляд сесії міської ради.


Якщо ми цього не зробимо, то це буде бездіяльність посадових осіб. Цей шлях пройдено – рішення готується до розгляду на одній із майбутніх сесій. Не я приймаю рішення виділяти чи ні землю, а депутати міської ради. Ми, чиновники, – тільки готуємо проект для ухвалення рішення депутатами міської ради.


Перед законом всі рівні. І коли Сумська єпархія УПЦ (МП) звертається з листом, в якому просить надати земельну ділянку під будівництво храму Іоасафа Білгородського у 12-му мікрорайоні, я ж не відкидаю це прохання.


До того ж секретар міської ради Олексій Мовчан (Партія регіонів) постійно говорить: «Чим більше будуватиметься храмів, тим менше буде в’язниць».


Міський голова Сум повідомив, що в останні кілька днів його буквально завалили зверненнями громадян з цього приводу:


- Останнім часом я отримав поштою декілька десятків телеграм та листів з цього питання. Можу припустити, що цей процес продовжитися. І на кожне звернення за законом України «Про звернення громадян» міськвиконком зобов’язаний відреагувати – завести справу, відповісти письмово. За правилами діловодства, відповідь друкується у трьох екземплярах. Уявіть, скільки бюджетних коштів і паперу піде на цю процедуру!


На прохання прокоментувати закиди, що буцімто на будівництво храму кошти будуть виділятися із міського бюджету, Геннадій Мінаєв відповів:


- Ніяких коштів з міського бюджету на будівництво будь-якого храму в місті Суми, за виключенням музею козацької слави (Покровська церква), не планується.


Джерела:


РІСУ




Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів: