“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

суботу, 23 квітня 2011 р.

23.04.2011р. Б. / Проповідь Блаженнішого Святослава Шевчука після Чину умивання ніг (текст + відео)

Патріарх

Проповідь Блаженнішого Святослава Шевчука після Чину умивання ніг


В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь


Слава Ісусу Христу!


Преосвященні Владики, Всечесні, Всесітліші і Високопреподобні отці!


Дорогі в Христі брати і сестри!


«Вечері Твоєї Тайної днесь, Сину Божий, мене причасника прийми..»


Цей гимн, який ми сьогодні співаємо і молимося кожного разу перед Святим Причастям розкриває зміст таїнства сьогоднішнього дня. В переддень своєї смерті Ісус Христос зібрав своїх учнів на Тайну Вечерю. На тій Тайній Вечері він вчинив дивні речі, таїнственні речі, які ми сьогодні бачили під час цього Богослуження. Він віддав себе своїм учням. Все те, ким він є у Його Божественній Особі він віддав їм. Він є Христос, цебто Помазанник Божий! Той, що у собі носить помазання Духом Святим. Тому сьогодні у цій Літургії ми освятили святе миро, для помазання Божого люду. Те миро, яким будуть помазуватися ті діти, яких будемо після Хрещення приносити і уділяти їм Таїнство Миропомазання. Яким будуть помазуватися Божі Престоли, на яких служитиметься Безкровна Жертва. І всі інші речі, яким уділиться Тайна Духа Святого.


Христос сьогодні дав своїм учням споживати Своє Тіло і Кров, ту свою присутність в тому світі і те Своє Божественне життя дав їм, щоб воно ввійшло в їхнє життя і зробило з Ним єдинокровними. Зробило їх з Ним єдиним тілом, тобто Церквою Христовою, а Він є Главою цього Тіла і цієї Церкви.


Він сьогодні умив учням ноги, очищуючи таким чином кожного з нас із скверні гріха, але показуючи, що Він є служитель, слуга, який прийшов до нас у цьому вигляді, щоб нас омити, освятити і зробити причасниками Святості Самого Бога.


«Вечері Твоєї Тайної днесь, Сину Божий, мене причасника прийми..»


Оця Тайна Вечеря була першою Божественною Літургією. Божественна Літургіяце не є наше служіння Богові, Божественна Літургія - це є той момент, коли знову і знову Христос, наш Учитель, наш Спаситель приходить, щоб послужити – мені і вам. Кожної Божественної Літургії Він приходить, щоби зробити нас своїми дітьми, накормити нас Своїм Тілом і Своєю Кров’ю, щоб обмити мою скверну, полити на мої рани оці Божественні ліки, які би мене зцілили і знову привели до дому Небесного Отця. В Божественній Літургії Христос служить мені, кожному з нас так, як ми бачили Його сьогодні на колінах переді мною, умиваючим ноги.


«Вечері Твоєї Тайної днесь, Сину Божий, мене причасника прийми..»


Сьогодні Церква святкує установлення Тайни Євхаристії, але водночас Тайни Священства, тому я хочу щиро привітати сьогодні наших владик, свіщеників і дияконів з цим великим днем. Сьогодні вкотре Христос продемонстрував у цілій Церкві велич тої Тайни Священства. Бо те Священнослужіння – це є виконування тої служби служіння, яку виконав, виконує і буде виконувати до кінця світу через нас наш Божественний Учитель і Спаситель.


Але цим не закінчується. Далі…


«Вечері Твоєї Тайної днесь, Сину Божий, мене причасника прийми, бо ворогам Твоїм Тайну не повім і поцілунку не дам тобі, як Юда, але як розбійник сповідаюся тобі. Пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царстві Твоїм…»


Бо ці дні є не лише моментами надзвичайного упокорення служачого нам Бога. Це є дні відречення від Нього, коли один з учнів продав Його, видав Його на Муки і на Розп’яття. Сьогодні Христос видається в руки кожного з нас. Церква застерігає нас не цілувати Його, як Юда, який пізніше його продасть, насміється з цього Його упокорення, з цього Його немимовного Таїнства Спасіння, але кличе нас бути подібними до того розбійника, який буде розп’ятий праворуч Нього: «Пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царстві Твоїм…». Нехай це буде спосіб наближення кожного віруючого до Христа в цих днях. І тоді Він скаже «сьогодні» кожному з нас «вже сьогодні будеш зі мною в Раю». Амінь.


Слава Ісусу Христу.







Джерело:


Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів: