“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

четвер, 3 березня 2011 р.

03.03.2011р. Б. / Пастирське звернення до духовенства та вірних Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви

+ ВЕНЕДИКТ

Пастирське звернення


до духовенства та вірних Львівської архиєпархії


Української Греко-Католицької Церкви


Всесвітліші і Преподобні Отці!


Дорогі браття і сестри!


Слава Ісусу Христу!


За дорученням та з благословення Високопреосвященного Владики Ігоря, архиєпископа Львівського і адміністатора УГКЦ бажаю звернутися до Вас у справі, яка важлива не тільки для нашої Церкви, а й для всієї нашої Батьківщини. Маю на думці розбудову вищого духовного навчального закладу УГКЦ – Українського католицького університету.


Цей Університет є спадкоємцем Греко-католицької Богословської академії у Львові, заснованої 1928 року Слугою Божим Митрополитом Андреєм Шептицьким в часи нашої бездержавності, та Українського Католицького Університету в Римі, закладеного 1963 року Ісповідником віри, кардиналом і патріярхом Йосифом Сліпим в період, коли в Україні Церква зазнавала репресій і переслідувань. Відновлений з ласки Божої у 1994 році, цей заклад розвивався під довголітньою архипастирською опікою Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара. Він є втіленням мрій і зусиль багатьох поколінь наших попередників про справді український університет у Львові та справді університетський осередок плекання української богословської думки, місцем навчання і виховання майбутніх душпастирів для нашої Церкви та суспільно-відповідальної еліти для нашої держави. Перебуваючи в червні 2001 року в Україні, святої пам’яті Папа Іван Павло ІІ благословив наш Університет і те місце, де нині прославляється ім’я Господнє в університетському храмі Блаженних Новомучеників УГКЦ та зводиться нове університетське містечко – студентський гуртожиток-колегіум, духовно-пасторальний центр та сучасна наукова бібліотека. Український католицький університет належить до чисельної світової родини католицьких університетів, завдяки яким Церква протягом століть здійснює свою євангелізаційну місію в культурі, економіці, політиці, медіях, суспільному житті. УКУ збагачує життя нашої Церкви, є важливим свідченням її зрілості і повноти служіння.


Цей університет розвиває навчальні програми з богослов’я, церковної історії, християнської філософії, сакрального мистецтва, педагогіки, катехитики, екуменізму, журналістики, мирянського лідерства та церковної адміністрації. Він заохочує молодих людей проходити фаховий вишкіл зі спеціальної педагогіки для соціальної та духовної опіки людей з особливими потребами, осіб із вадами слуху. Через нові програми – управління неприбутковими організаціями і бізнес-адміністрування – УКУ намагається, поруч із практичними навиками, прищепити своїм слухачам моральні засади, дух волонтерства, культуру благодійності й етику соціальної відповідальності.


Як релігійний навчальний заклад, Український католицький університет утримується за рахунок благодійних пожертв доброзичливців з усього світу, зокрема за рахунок Вашої жертовної підтримки. В умовах, коли державна влада не тільки не надає йому жодної фінансової допомоги, а й наражає цей осередок християнської думки і незалежної громадянської позиції на небезпеку, обмежуючи простір академічної свободи, наша солідарність з Університетом стає дуже важливою, Церква не залишить Український католицький університет напризволяще.


Утім, немає кращої підтримки для цього єдиного в Східній Європі католицького університету, ніж доручити йому формування нашого майбутнього, довірити Університетові інтелектуальний і духовний вишкіл нашої молоді. Без Вашої довіри УКУ як місце, де шанується людська гідність, виховується внутрішня свобода, плекається християнська солідарність і громадянська відповідальність, не зміг би і не зможе існувати взагалі. За це Вам, дорогі отці, брати і сестри, щиросердечно дякую і до такої практичної підтримки УКУ дуже й дуже Вас заохочую.


За цю солідарність Вам також дякують і на неї сподіваються молоде покоління священиків, теперішні й майбутні студенти і семінаристи, катехити, соціальні працівники та вчителі християнської етики, які трудяться в школах, лікарнях, військових частинах, харитативних інституціях та при наших церквах. Вашу дієву підтримку відчувають та її очікують сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, студенти з малозабезпечених і багатодітних родин, які навчаються в нашому Університеті.


УКУ створений і діє з благословення Української Греко-Католицької Церкви та виконує унікальну роль у її служінні Богові й людям. Тому з батьківською турботою прошу Вас і надалі підтримувати цей Університет Вашою молитвою, бо Святе Письмо навчає нас, що молитвою багато речей неможливих можемо зробити. Господь щедро винагородить тих, хто в непростий час розуміє правдиві речі, хто працює на майбутнє і спричиняється до його розбудови сьогодні.


У благодатний час Великого посту, на порозі якого ми стоїмо, поручаю всіх Вас опіці Пречистої Діви Марії, щоб вона захоронила нас під своїм материнським покровом.


З Архієрейським благословенням


+ ВЕНЕДИКТ (Алексійчук)


Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ


Дано у Львові


при Архикафедральному храмі Святого Юрія


2 березня 2011 року


P.S. Поручаю душпастирям Львівської архиєпархії УГКЦ зачитати це Пастирське звернення до наших вірних 6 березня 2011 року одразу після Божественної Літургії.


Джерела:


Офіційний сайт Львівської Архиєпархії




Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів: