“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

четвер, 24 березня 2011 р.

24.03.2011р. Б. / Екзорцист Василь Пантелюк: «Біси у Донецьку та Одесі однакові»

о.Василь

В інтерв'ю порталу «Православні католики Одеси» відомий донецький екзорцист отець Василь Пантелюк розповів, чи відрізняються біси в різних регіонах України, з якої причини вони опановують людей, і як від них захиститися.


- Отче Василю, скажіть, чи відрізняються люди, одержимі бісами в Одесі та Донецьку?


- Ні. І в Донецьку, і в Одесі, і у Львові проблема одна й та ж: гріх. Гріх кидає людину в безодню духовних проблем, звідси й одержимості.


- До кого потрібно звертатися людям, яких обплутав диявол?


- Для цього існує Христова Церква, якій Бог передав владу над нечистою силою. Церкві для лікування людей Господь також дав і відповідні засоби - молитви, мощі, освячені масла, хрест, ладан - все це руйнує силу диявола.


- Але ж далеко не будь-яка церковна людина може виганяти диявола? Навіть не кожен священик, чи не так?


- Для подібного служіння потрібно мати благословення єпископа. Будь-яка людина, що має дар екзорцизму, повинна мати письмове благословення, яке підтверджує, що вона діє від імені Церкви, а відповідно, має повноваження від Христа.


Якщо екзорцист приїжджає в іншу єпархію - то дозвіл двох єпископів на проведення таких молитов, свого, і місцевого.


- Чи має принципове значення, до якої саме Церкви належить екзорцист?


- З духовної точки зору людина, що потребує духовного лікування, може приходити і до православних, і до католицьких, і до греко-католицьких екзорцистів. Головне, щоб у екзорциста був справжній дар від Бога, бо це не людина, а Христос звільняє від бісів.


- Яким має бути приготування до процедури вигнання бісів? Що повинен робити одержимий?


- Перед власне приготуванням необхідно переконатися, що людина, якій потрібна допомога, охрещена, воцерковлена (тобто регулярно відвідує Церкву, веде духовне життя і приймає святі Таїнства), вінчана (якщо перебуває в шлюбі). Це дуже важливі попередні умови, в іншому разі процес вигнання бісів може бути істотно ускладнений, а звільнення від біса недовготривалим. Важливо також освятити квартиру, якщо вона ще не була раніше освячена священиком. Потім, вже ближче до дня проведення екзорцизму, слід сповідатися, якийсь час постити, звертатися до Бога з молитвами.


До речі, деякі дізнаються про свою одержимість вже безпосередньо під час молитов, які виганяють бісів.


- Церква не втомлюється повторювати, що для християн неприпустимо звертатися до магів і екстрасенсів, тим не менше, люди часто не сприймають ці поради всерйоз. Наскільки такі застереження виправдані з точки зору екзорциста?


- Переважна більшість екстрасенсів є язичниками, а це значить, що під час сеансу екстрасенс фактично може звертатися до диявола. Допомоги від цього не буде, а духовний стан пацієнта стає ще гірше. Потім дуже багато років іноді доводиться відмолювати людину. Церква застерігає про небезпеку і забороняє звертатися до ворожок, відьом і інших окультних «цілителів», але радить звертатися по допомогу тільки до Бога.


Скажу, що близько 85% людей, які побували у ворожок та екстрасенсів, приходять до Церкви вже уражені. Чому? Через контакт з дияволом. Таку картину ми регулярно спостерігаємо. Тим більше, вони зараз легалізуються і входять до державного каталогу професій, законно відкривають салони і здійснюють такі згубні «лікування» людей.


Іноді людина може сама не знати, від якого джерела у неї сила. Навіть у трави не можна домішувати заговори. Людина повинна вести духовне життя щоб лікувати, і мати благословення Церкви. Використання ритуалів спіритизму, органів тварин, яйця, магнетизм Церква забороняє, наші засоби - чиста молитва, ладан, свята вода, благословення, мощі святих, ікони, які мають цілющу силу, а не кавова гуща, вуду, рейки, сучасні види чорної та білої магії і т.п. Молодь цікавить негативна містика, але містика позитивна - церковна - незрівнянно сильніше.


- Як ви ставитеся до передачі «Битва екстрасенсів»?


- Перш за все не забувайте, що «Битва екстрасенсів» - телевізійне шоу. Це більше шоу-бізнес, ніж містика. Але навіть у такому прочитанні передача зайвий раз підтверджує, що диявол існує. Адже люди реально, прямо звертаються до нього, до духів, самі називають себе відьмами і тим свідчать свою вірнопідданість бісам.


- Наскільки небезпечні всілякі сатанинські символи? Адже вони в нашій країні продаються у багатьох магазинах, і багато людей навіть не підозрюють про їх справжнє значення ...


- Що таке символ? Символ вказує на певну реальність. Взяти, приміром, татуювання: по Біблії - це огида перед Богом. Вчора я хрестив у в'язниці людину, яка просиділа 30 років і засуджена на довічне ув’язнення. У нього відбулося переосмислення, він прийняв Христа, дуже свідомо. Навіть у камерах людина пізнала істину, хоча багато років служив гріху, але навернувся. А там своя культура, символи. Але що ж йому робити зі своїми татуюваннями? Вони так і залишаться з ним на все життя після хрещення. Але сили вже не матимуть, бо людина покаялася і відвернулася від гріха.


Хрест - символ порятунку, з'єднання неба і землі, знак спокутування, символ Божої любові. Кожен християнин носить хрест. Подібно до цього, пентаграми можуть нести негативний заряд, навіть якщо не було заговору над символом.


Був випадок, коли жінка не практикувала, але просто читала книги з магії. Вона була вражена демонами, і стала одержимою. Тобто навіть зовнішні знаки не простимі. Один раз я побачив дівчину з перевернутим хрестом. На моє запитання, вона відповіла, що поклоняється дияволу і просить у нього допомоги. Але це абсурд! Не можна поєднувати поняття допомоги та поняття диявола - диявол людині ніколи не допоможе! Його мета - полонити людську душу, знищити її, духовно вбити. «як лев ревучий, шукаючи кого пожерти» (1Пет.5: 8).


- Що взагалі викликає одержимість?


- Перш за все - важкий гріх або довгострокове перебування у важкому гріху. Гріх руйнує душу людини, і вона стає вразливою для вроків і злих духів.


- Чи може одержимість пройти сама з плином часу, як, скажімо, нежить?


- Одержимість пройти може. Але тільки у випадку, якщо людина веде високодуховне життя. Іноді при сповіді, або при хрещенні диявол залишає людину. В іншому випадку одержимість або псування може зняти тільки церковний служитель.


Михайло Шелудько


Джерело:


КРЕДО

Немає коментарів: