“Нехай не збідніє рука тих, хто жертвує на Божий храм!” Ви також можете стати співтворцями храму!

середу, 19 січня 2011 р.

19.01.2011р. Б. / Влада Криму висуває татарам ультиматум

Крим

Земельне питання - одне з найболючіших у Криму


Нових обертів може набути земельне протистояння в Криму після заяв голови уряду півострова Василя Джарти про необхідність покласти край самозахопленням.


Водночас лідер меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв попередив, що силове вирішення питання призведе до посилення міжнаціонального протистояння.


Після останніх заяв Василя Джарти одразу з'явилася реакція кримської преси, яка однозначно натякала на можливість конфлікту. Адже голова кримського уряду висунув Мустафі Джемілєву фактичний ультиматум: або ліквідуйте самозахоплення, або буде застосована сила.


"Далі з вакханалією беззаконня кримська влада продовжувати миритися не буде", - попередив пан Джарти.


Він також попередив, що звернеться до міліції та прокуратури, якщо самозахоплення не припиняться.


"Я підготував листа, який офіційно направляю Джемілєву для того, щоб вони самостійно самозахоплення почали розбирати і визволяти територію. Іншого варіанту немає. У випадку відсутності реакції на моє звернення я направлю відповідне звернення до правоохоронних органів і прокуратури з вимогою вдатися до негайних дій щодо порушників, - сказав голова кримського уряду.


Василь Джарти вважає, що саме Мустафа Джемілєв має широкий авторитет серед кримських татар, і, мовляв, зміг би переконати їх добровільно звільнити захоплені землі. Пан Джарти називає грою пана Джемілєва його "відмовки", що він начебто не має впливу.


"Це у владі Джемілєва, бо з його боку це гра, коли він каже, що це не він, це хтось, інші відповідають. Водночас ті, хто побудував будинки і народили дітей, – ми знайдемо можливість , як це узаконити", - сказав Василь Джарти.


Водночас, на думку аналітиків, досить дивним виглядає звернення голови уряду Криму саме до пана Джемілєва, адже лише 17% всіх самозахоплених земель, згідно з офіційною кримською статистикою, є кримськотатарськими.


Багато тисяч інших гектарів, нагадують експерти, - це комерційні самозахоплення, в тому числі з боку українських і російських структур. Про це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, перебуваючи у Стамбулі, нагадав Мустафа Джемілєв.


"1300 гектарів – розмір середнього радянського колгоспу. Це 17% всіх самозахоплених земель, відповідно до даних Республіканського комітету земельних ресурсів. Оскільки йшлося про самозахоплення саме кримськими татарами, тому і стільки галасу саме навколо них. А те, що товстосуми і високопосадовці захопили в десятки разів більше, – на це не звертають увагу", - сказав лідер меджлісу кримськотатарського народу.


Крим

Мустафа Джемілєв також сказав Бі-Бі-Сі, що попередня комісія вже зробила свої висновки, але вони не були до вподоби новій владі. За його словами, раніше була створена комісія, щоби узаконити ці землі, комісія зробила свої висновки і передала ще попередньому уряду.


"Після президентських виборів була створена нова комісія, оскільки нова влада не довіряла попередній. І ось така заява – звільнити землі. Президент України призначив Раду представників кримськотатарського народу – дуже оригінальне рішення – представників народу призначає президент! Ну… так вони діють… Хай Джарти і звертається до Ради, а не до мене, і кримські татари його, можливо, дуже послухають", - сказав пан Джемілєв.


Між тим експерти нагадують, що всі попередні силові вирішення питань землі призводили до міжнаціональної напруженості, на грані зриву ставали літні курортні сезони.


Мустафа Джемілєв підозрює, що, можливо, плани загострення ситуації є у нинішнього кримського керівництва, аби відволікти увагу кримчан від інших нагальних проблем півострова.


Олесь Коношевич


Джерелo:


Бі-Бі-Сі, Київ





"... Оскільки йшлося про самозахоплення саме кримськими татарами, тому і стільки галасу саме навколо них ..."


Мабуть не даремно численні міжнародні аналітики вважають "нашу" нинішню Державу - країною парадоксів. Отже тут теж ми з вами можемо бачити один з таких парадоксів: Цілий народ, який російсько-совьєтська імперія (1946) примусово виселила з рідної землі і на довгі десятиліття прирекла на поневіряння далеко поза межами їхньої Батьківщини, тепер, у нинішній "прогресивний" час, не мають, на думку злочинної влади в Україні, повернутися додому й оселитися де забажають, адже Крим - це їхня з українцями земля. Тобто нинішня, кримінально-олігархічна влада внутрішньої окупації України, вважає зайвими на Кримському пів-острові саме корінні народи - кримсько-татарський і український. Ото дива?! Це теж, що й мені, не раз, доводиться чути від "місцевих" руско-язичних безбатченків та ворогів всього українського: "У нас, в Днєродзєржінскє, так нє гаварят. Вот - понаєхалі!" Тобто я, українець і корінний кам'янчанин, понаїхав в Україну?!... То хто ж сіє в Україні міжнаціональну ворожнечу? На їхню думку, мабуть я, бо мав нахабство народитися українцем в Україні! До того ж маю нахабство говорити своєю рідною, українською мовою та на практиці - любити Україну і українську націю! Така ж "провина" лежить і на кримських татарах...


Мені, свого часу, пощастило брати участь у міжнародних переговорах зі старшинами кримсько-татарського народу і я, як християнин, був вельми здивований тим фактом, що з ними, іншовірами, багато легше порозумітися у багатьох аспектах, ніж з єдиновірцями, "православними" за буквою, християнами. Можливо це тому, що у нас з кримсько-татарським народом, в Україні - на нашій, не своїй землі, - одна доля і... недоля теж одна.


Парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

Немає коментарів: